Beyaz Saray, ABD liderliğini güçlendirmek için dijital varlıklar taslağını yayınladı

Beyaz Saray, ABD liderliğini güçlendirmek için dijital varlıklar taslağını yayınladı

Amerika'daki devlet kurumları, dijital varlık gelişimi için çerçeveleri ve politika önerilerini özetleyen, ABD'de ve yurt dışında daha fazla eylemin önünü açan bir raporu Beyaz Saray'a sundu.

Ofisin “ilk kapsamlı taslağı” olarak tanımladığı bir bilgi notunda Beyaz Saray, dijital varlık piyasasının son yıllarda önemli ölçüde büyüdüğünü kabul ederken, kripto piyasalarındaki son olayların da gösterdiği gibi gerçek riskleri vurguladı.

Bununla birlikte, bilgi formu, Başkan Joe Biden'in yönetiminin kripto para birimlerine olan ilgisini vurgulayarak, dijital varlıklar, küresel finansal sistemdeki ABD liderliğini güçlendirmek ve teknolojiyi takip edebilmek için potansiyel fırsatlar sunuyor.

WOO Network Analisti Tiffany Wang'a göre bu, Beyaz Saray'dan dijital varlıklarla ilgili ilk kapsamlı taslak olsa da ABD Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) oluşturma planına göre bu aşamada henüz bazı düzenleyici netlik sağlamıyor.

Anahtar öneriler

Geçtiğimiz altı ay içinde, ABD hükümeti genelindeki kurumlar, tüketici ve yatırımcının korunması, finansal istikrarı teşvik etmek, yasa dışı finansmanla mücadele, ABD'nin küresel finansal sistemdeki liderliği ve ekonomik rekabet gücü, finansal katılım ve sorumlu yenilik adı altında altı temel öncelik etrafında çerçeveler ve politika önerileri geliştirdiler.

Tüketicileri, yatırımcıları ve işletmeleri koruma

Dijital varlık piyasalarında dolandırıcılık, aldatmaca ve hırsızlığın arttığını gösteren FBI istatistiklerine atıfta bulunan Beyaz Saray, 2021'de bir önceki yıla göre yaklaşık %600 daha fazla dolandırıcılık vakası yaşanması nedeniyle düzenleyicilere, dijital varlıklar alanındaki yasa dışı uygulamalara karşı agresif bir şekilde soruşturma ve yaptırımları takip etmelerini tavsiye etti.

Ayrıca Chainalysis, kripto para birimine dayalı suçun 2021'de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını ve yasa dışı adreslerin 7,8 milyar dolardan 14 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Raporda ayrıca Tüketici Mali Koruma Bürosu (CFPB) ve Federal Ticaret Komisyonu'nun (FTC) tüketici şikayetlerini izleme ve haksız, yanıltıcı veya suistimal edici uygulamalara karşı yaptırım uygulama çabalarını iki katına çıkarmaları tavsiye edildi.

“Finansal Okuryazarlık Eğitim Komisyonu (FLEC), tüketicilerin dijital varlıklarla ilgili riskleri anlamalarına, yaygın dolandırıcılık uygulamalarını belirlemelerine ve suistimalleri nasıl rapor edeceklerini öğrenmelerine yardımcı olmak için kamuoyunu bilinçlendirme çabalarına öncülük edecek."

Güvenli, uygun maliyetli finansal hizmetlere erişimi teşvik etmek

Beyaz Saray, herkes için güvenli ve uygun fiyatlı finansal hizmetleri teşvik etmek amacıyla ABD kurumlarının, küresel ödeme uygulamalarını, düzenlemelerini ve denetim protokollerini uyumlu hale getirmek için çalışırken, anında ödeme sistemlerini entegre eden yeni çok taraflı platformları keşfederek sınır ötesi ödemelerin verimliliğini artırma çabalarına öncelik vereceğini söyledi. Ayrıca Ulusal Bilim Vakfı'nın (NSF), dijital varlık ekosistemlerinin herkes tarafından kullanılabilir, kapsayıcı, adil ve erişilebilir olacak şekilde tasarlanmasını sağlamak için teknik ve sosyo-teknik disiplinler ile davranışsal ekonomi alanındaki araştırmaları destekleyeceğini de belirtti.

Finansal istikrarı teşvik etmek

“Dijital varlıklar ve ana akım finansal sistem giderek daha fazla iç içe geçiyor ve kargaşanın yayılma etkilerine sahip olması için kanallar yaratıyor. Özellikle stabilcoin'ler, uygun düzenlemelerle yapılandırılmadığı takdirde yıkıcı etkilere neden olabilir.”

Belgede, Ekim ayında Finansal İstikrar Gözetim Konseyi'nin (FSOC), dijital varlıkların finansal istikrar risklerini tartışan, ilgili düzenleyici boşlukları belirleyen ve finansal istikrarı teşvik etmek için ek önerilerde bulunan bir rapor yayınlayacağı belirtildi.

Sorumlu inovasyonu ilerletmek

Beyaz Saray belgesi, Hazine ve mali düzenleyicileri, yeni finansal teknolojiler geliştiren ABD firmalarına yenilikçi düzenleyici rehberlik, en iyi uygulama paylaşımı ve teknik yardım sağlamaya teşvik etti. Belge, Enerji Bakanlığı gibi kurumların, performans standartlarını uygun şekilde geliştirmek, yerel makamlara çevresel zararları azaltmak için araçlar, kaynaklar ve uzmanlık sağlamak için dijital varlıkların çevresel etkilerini daha fazla takip etmeyi düşüneceğini söyledi.

ABD'nin küresel finansal liderliğini ve rekabet gücünü artırmak

Ticaret Bakanlığı, en son ABD finansal teknolojisi ve dijital varlık firmalarının ürünleri için küresel pazarlarda bir yer bulmasına yardımcı olurken, ABD icra daireleri, ikili bilgi paylaşımı, ve kapasite geliştirme sayesinde Egmont Group gibi küresel icra organları aracılığıyla yabancı ülkelerdeki ortak kurumlarla işbirliğini ve bunlara yardımları artıracak.

Ayrıca rapor, Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) dahil olmak üzere ajansların, dijital varlık altyapısı ve hizmetleri oluşturmada gelişmekte olan ülkelere daha fazla teknik yardım araştırması yapılacağını belirtti.

“Uygun olduğu şekilde bu yardım, yasal ve düzenleyici çerçeveler hakkında teknik yardım, dijital varlıkların etkileri, riskleri ve fırsatları hakkında kanıt toplama ve bilgi paylaşımını içerebilir.”

Yasadışı finansla mücadele

Raporda şu açıklamaya yer verildi:

“Çabalarımız ABD mali sistemini güçlendirirken, bazıları takma adlı olan ve bir mali aracı olmadan transfer edilebilen dijital varlıklar, kötü kişiler tarafından yasa dışı gelirleri aklamak, terörizmi finanse etmek, kitle imha silahlarının yayılmasını sağlamak ve çok çeşitli başka suçları işlemek için kullanıldı."

Hazine'nin 2023 yılının Şubat ayı sonuna kadar merkezi olmayan finans konusunda yasa dışı bir finans risk değerlendirmesini ve Temmuz 2023'e kadar değiştirilemez token'lar üzerinde bir değerlendirmeyi tamamlayacağı söylendi.

Merkez Bankası Dijital Para Birimini (CBDC) Keşfetmek

ABD dolarının dijital bir biçimi olarak tanımladığı bir ABD CBDC'sinin hayata geçirilme olasılığını kabul eden Biden yönetimi, federal hükümetin potansiyel bir CBD için önceliklerini yansıtan bir ABD CBDC Sistemi için Politika Hedefleri geliştirdi.

Açıklamaya dayanarak, bir CBDC daha verimli bir ödeme sistemi sağlayabilir, daha fazla teknolojik yenilik için bir temel sağlayabilir, daha hızlı sınır ötesi işlemleri kolaylaştırır ve diğerlerinin yanı sıra çevresel olarak sürdürülebilirdir.

Raporda: "Ancak bir CBDC, stres zamanlarında CBDC'ye kaçmak da dahil olmak üzere istenmeyen sonuçlara da yol açabilir" ifadelerine yer verildi.

Hazine, bir CBDC'nin potansiyel etkilerini değerlendirmek, hükümetler arası teknik uzmanlıktan yararlanmak ve ortaklarla bilgi paylaşmak için kurumlar arası bir çalışma grubuna liderlik edecek. Çalışma grubu, grubun ilerlemesini tartışmak, CDBC ve diğer ödeme yenilikleriyle ilgili güncellemeleri paylaşmak için düzenli olarak toplanacak.

WOO Network'ün tüm heyecan verici gelişmeleri için bizi izlemeye devam edin!


Yukarıdaki içerik, yatırım ve ticaret stratejileri için bir tavsiye değildir. Ayrıca herhangi bir ürün veya hizmetin teklifi, talebi veya tavsiyesi olarak nitelendirilemez. İçerik sadece bilgi paylaşımı amaçlıdır. İçeriği bir yatırım tavsiyesi olarak alan herkes, sonucunda doğacak sorunları kendisi üstlenir.

Bu belgenin içeriği farklı dillere çevrilmiş ve farklı platformlarda paylaşılmıştır. Farklı gönderiler arasında yanlış çevirilerden kaynaklanan herhangi bir farklılık veya tutarsızlık olması durumunda, resmi web sitemizdeki İngilizce versiyonu geçerli olacaktır.

Read Next
Kantitatif sıkılaştırma nedir ve kripto piyasalarını nasıl etkiler?

Kantitatif sıkılaştırma nedir ve kripto piyasalarını nasıl etkiler?

Para politikası son zamanlarda dikkatleri üzerine çekti ve birçok kripto yatırımcısı Jerome Powell ve Janet Yellen'ın söyleyeceklerine dikkat etmeye başladı. Yüksek enflasyon günümüzde pek çok ekonominin karşı karşıya olduğu bir sorun ve bu nedenle merkez bankaları enflasyonu istedikleri seviyelere çekmek için kantitatif sıkılaştırmaya başvuruyor. Bugünkü makalemizde kantitatif sıkılaştırma kavramını, nasıl işlediğini ve kripto piyasalarını nasıl etkilediğini derinlemesine inceleyeceğiz. Kantit
Jun 16, 2023
Whitepaper (Teknik Doküman) nedir ve nasıl okunur?

Whitepaper (Teknik Doküman) nedir ve nasıl okunur?

Çoğu kripto yatırımcısı bilinçli kararlar vermek için teknik analiz kullanır, ancak daha küçük bir grup grafikleri neredeyse tamamen göz ardı eder ve bunun yerine temel özelliklere odaklanır. Bir proje hakkında bilinmesi gereken her şeyi öğrenir ve ona yatırım yapıp yapmayacaklarına karar verirler. Bugünkü yazımızda, bu süreçteki kilit araçlardan birini tartışıyoruz: whitepaper. Bunların ne olduğunu, nasıl okunup analiz edileceğini ve bir whitepaper'da nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrenme
Jun 14, 2023
Kripto alım-satımda “confluence” nedir ve neden önemlidir?

Kripto alım-satımda “confluence” nedir ve neden önemlidir?

Alım-satımla ilgili sayısız konuyu, göstergeyi ve analiz tekniğini ele alabiliriz, ancak asıl sihir bu farklı konular sinerjik bir alım-satım sisteminde birleştirildiğinde ortaya çıkar. Bugünkü makalemizde “confluence” kavramını, ne anlama geldiğini ve alım-satım işlemlerinizi nasıl bir üst seviyeye taşıyabileceğini ele alacağız. Farklı alım-satım araçları farklı yönlü ipuçları sağlar. Varsayımsal bulmacanın bu parçalarını bir araya getirmek, piyasanın nereye gittiğine dair daha net bir resim o
Jun 6, 2023

We use cookies to improve your experience. To find out more, please read our Privacy Policy. By clicking "Accept", you consent to our cookie and Privacy Policy. Or you may click “Decline”to refuse to consent.

Stay Connected

WOO connects traders, exchanges, institutions, and DeFi platforms with democratized access to the best-in-class liquidity and trading execution at low cost.

Terms of Service Privacy Policy Information Security Statement