Податки на криптовалюти: що потрібно про них знати?

Податки на криптовалюти: що потрібно про них знати?

Більшість інвесторів по всьому світу скоро чекає крайній термін подання річної податкової декларації. Це означає лише одне: настав час упорядкувати свої податкові зобов'язання за криптовалютами.

Абсолютно неважливо, з ким взаємодіє громадянин — з Податковим управлінням США (IRS) або Управлінням з податкових та митних зборів Його Величності (HMRC). Все ж раніше податкові органи різних країн чітко дали зрозуміти, що чекають відрахувань з прибутку на цифрові активи. Однак навіть усупереч цьому багато власників капіталу досі не знають, які саме податки на криптовалюту стягуються у їхній юрисдикції, та як це взагалі відбувається. До того ж деякі інвестори не вміють правильно визначати зобов'язання та повідомляти про них у відповідні відомства.

На щастя, у користувачів криптобіржі WOO X ця тема більше не викликатиме зайвих проблем. Тепер WOO X співпрацює з криптовалютним податковим калькулятором Koinly, представники якого вирішили поділитися п'ятихвилинним курсом про все, що пов'язано з податками на крипту.

Як оподатковуються криптовалюти?

Податок на криптовалюту відрізняється залежно від країни проживання інвестора та існуючих правил оподаткування. Деталі цього процесу для вашої країни вказані у відповідному посібнику Koinly. При цьому в усьому світі є деякі загальні принципи оподаткування крипти для більшості держав.

Якщо не рахувати Сальвадор, де Біткойн є офіційним платіжним засобом, криптовалюти у світі зазвичай вважаються активом або власністю, які підходять для стягування податків. Звідси й випливає загальний підхід до оподаткування, у межах норм якого криптовалюта може оподатковуватися податком на приріст капіталу чи податком на прибуток.

Податок на приріст криптовалютного капіталу

Коли інвестор позбавляється активу — і криптовалют у тому числі — він отримує приріст капіталу або збиток. У разі отримання прибутку стягуватиметься податок на приріст капіталу. Позбавлятися криптоактивів можна наступним чином:

  • Продати криптовалюти в обмін на фіат, тобто долари, гривні, фунти стерлінгів тощо
  • Провести торговельну угоду з однією криптовалютою на інший криптоактив, включаючи стейблкойни, токени та NFT
  • Витратити криптовалюти на товар чи послугу
  • Подарувати крипту — проте цей момент відрізняється у різних країнах.

У збитках загалом можна знайти й плюси, адже їх можна використовувати для компенсації при нарахуванні податків, таким чином зменшивши загальну суму останніх. У деяких країнах на кшталт США компенсувати збитки можна зокрема за рахунок звичайного доходу.

Податок на прибуток

Іноді заробіток криптовалют та токенів може розглядатися вашим місцевим податковим управлінням як додатковий дохід, який має оподатковуватись податком на прибуток. У цілому нині податкові органи різних країнах по-різному оцінюють те, що вважається доходом, причому деякі відомства діють тут дуже суворо. Однак найчастіше оподатковуватиметься наступна діяльність, пов'язана з криптовалютами:

  • Отримання оплати в криптовалютах в обмін на надану послугу
  • Винагорода за стейкінг
  • Отримання нагороди за майнінг криптовалют
  • Отримання ейрдропів, а також монет і токенів, нарахованих внаслідок хардфорків
  • Взаємодія із різними інвестиційними DeFi-платформами. Докладніше про це — нижче

У разі отримання додаткового доходу з криптовалют необхідно розрахувати справедливу ринкову вартість монет і токенів у місцевій фіатній валюті в день їх отримання, після чого сплатити податок на прибуток з отриманої суми. Якщо потім ви позбавитеся цих криптоактивів, вам також знадобиться сплатити податок на приріст капіталу з отриманого доходу.

Чи існують операції з криптовалютами без подальшої сплати податків?

Втім, без добрих новин теж не обійшлося, адже не всі криптовалютні транзакції вимагають сплати податків. Загалом проводити відрахування не доведеться за таку криптовалютну активність:

  • Купівля криптовалют за фіатні валюти
  • Переказ криптовалют між власними гаманцями — хоча в даному випадку комісії за проведення транзакцій можуть вважатися позбавленням активів
  • Просте утримання криптовалюти чи так званий ходл. Винятком можуть бути юрисдикції з податком на багатство
  • Подарунок у вигляді криптовалют комусь іншому — однак цей пункт залежить від місця проживання.
  • Пожертвування криптовалют зареєстрованій благодійній організації

А як бути з оподаткуванням децентралізованих фінансів (DeFi)?

Багато податкових органів ще не випустили посібник з оподаткування сфери децентралізованих фінансів, тому визначення податкових зобов'язань при взаємодії з платформами WOOFi або WOOFi DEX може стати непростим завданням. Поки що інвесторам варто застосовувати існуючі норми визначення податкових зобов'язань до транзакцій у світі DeFi.

У деяких випадках це легко, адже купівля, продаж та проведення торгів на децентралізованих біржах на кшталт WOOFi DEX сприймається податковими органами так само, як аналогічні транзакції на централізованих біржах. Однак для стейкінгу, майнінгу ліквідності та прибуткового фармінгу все помітно складніше та в цілому зводиться до принципів роботи протоколу, що використовується.

Для спрощення завдання насамперед необхідно визначити, чи позбавляєтеся ви криптоактивів, або ж заробляєте нові токени. Розглянемо як приклад популярні операції у межах платформи WOOFi.

Зараз стейкати токен WOO можна двома способами: на платформі WOOFi та централізованій біржі WOO X. Логіка їх роботи відрізняється, тому цей приклад дозволить наочно побачити, як різняться між собою підходи до визначення податкових зобов'язань.

Отже, при стейкінгу WOO на WOOFi ви отримуєте у відповідь токени xWOO, які представляють вашу частку у загальному пулі стейкінгу. При виведенні монет зі стейкінгу для отримання своїх WOO та нарахованої винагороди необхідно спалити токени xWOO. Перераховані транзакції найбільше схожі на продаж криптовалюти в обмін на інший криптоактив. Відповідно, подібна активність вимагає оплати податків на приріст капіталу як при відправленні WOO до стейкінгу, так і при отриманні нарахованих винагород шляхом виведення токена WOO зі стейкінгу.

Стейкінг на WOO X працює інакше. Насамперед, на криптобіржі стейкінг токенів WOO надає різні бонуси на кшталт нульових комісій та безкоштовного зняття монет та токенів на сторонні гаманці. До того ж стейкінг приносить щоденні нарахування додаткових WOO у вигляді ейрдропу. Відповідно, знімати отримані токени можна хоч щодня. Ну і оскільки тут ви по суті заробляєте токени, ця активність швидше за все розглядатиметься як додатковий дохід і оподатковуватиметься при отриманні.

Як розрахувати податкові зобов'язання щодо криптовалют та повідомити про них?

Отже, із принципом оподаткування криптовалют ми ознайомилися. Саме час зрозуміти, як розрахувати податкові зобов'язання за взаємодію із криптовалютами у межах екосистеми WOO Network.

Перед надсиланням даних про власні податкові зобов'язання необхідно розрахувати всі необхідні показники — прибуток, збитки та дохід. При самостійному визначенні зобов'язань необхідно зробити наступне:

  • Визначити кожну оподатковувану транзакцію з криптовалютами та правильний податок для них відповідно до місцевого законодавства
  • Розрахувати базову вартість власних криптоактивів відповідно до затвердженого методу визначення базової ціни в контексті держави
  • Визначити справедливу ринкову вартість для будь-якого доходу з криптовалют у фіатній валюті країни в день отримання активів
  • Розрахувати приріст капіталу та збитки від кожного епізоду позбавлення від криптовалют
  • Визначити чистий приріст чи збиток капіталу за фінансовий рік, а також загальний прибуток від взаємодії з криптовалютами за фінансовий рік

Потім необхідно передати розраховані дані до місцевого податкового управління, що як правило є складовою річної податкової декларації. Деяким податковим органам достатньо знати чистий приріст або збиток вашого капіталу, тоді як інші відомства на кшталт Податкового управління США чекають звіту щодо кожного випадку позбавлення криптоактивів із застосуванням різних форм. На подібні звіти може піти багато часу — і особливо для активних інвесторів і трейдерів, які використовують декілька бірж і гаманців.

Криптобіржа WOO X підключається до Koinly для автоматичного розрахунку прибутку, збитків та доходів. Також платформа дозволяє створити звіт про податкові зобов'язання, що підходить для місцевого податкового управління. А це, звичайно ж, заощадить багато годин розрахунків та пошуку транзакцій. Ось як це працює:

  • Додайте дані. Натисніть кнопку “Add data” (Додати дані) на панелі керування облікового запису, після чого відкриється список гаманців і бірж, що підтримуються. Введіть назву біржі WOO X у рядку пошуку.
  • Підключіться до Koinly. Для підключення до платформи Koinly можна створити ключ API для доступу до облікового запису на WOO X або вручну завантажити CSV-файл з історією транзакцій на криптобіржі WOO X. В цілому Koinly використовує можливості штучного інтелекту для аналізу історії операцій та визначення транзакцій, які оподатковуються або не оподатковуються. Потім платформа розрахує базову вартість криптоактивів, приріст капіталу або збиток, а також справедливу ринкову вартість будь-якого доходу з криптовалют у день їх отримання.
  • Завантажте звіт про податкові зобов'язання щодо криптовалюти. Проведіть апдейт до платного плану Koinly, після чого завантажте податковий звіт у будь-який зручний час. Платформа підтримує величезну кількість податкових звітів у різних країнах світу, включаючи форми 8949 та Schedule D від Податкового управління США (IRS), зведення щодо приросту капіталу від Управління з податкових та митних зборів Його Величності (HMRS), а також звіт myTax від Австралійського податкового управління (ATO).
  • Використовуйте отриманий звіт для подання податкової декларації. Передайте отриманий звіт своєму бухгалтеру, завантажте його в податковий додаток або надішліть дані у вигляді паперових форм.

Користувачі криптобіржі WOO X отримають ексклюзивну знижку на тарифні плани Koinly. Детальніше написано за посиланням.


Будьте в курсі всього, що відбувається з WOO Network!

Приведений контент не є рекомендацією щодо інвестицій або трейдингу, а також не є пропозицією, закликом або порадою для взаємодії з певним продуктом або сервісом. Цей контент призначений виключно для інформаційних цілей. Будь-яка людина, яка приймає певні інвестиційні рішення або змінює їх з урахуванням даного матеріалу, несе повну відповідальність за можливі результати чи фінансові втрати.

Зміст цього документа було перекладено різними мовами та опубліковано на різних платформах. У разі будь-яких розбіжностей чи невідповідностей між різними варіантами цього тексту внаслідок неправильного перекладу, остаточним варіантом вважається англійська версія на нашому офіційному сайті.

Read Next
WOOFi wdraża się na Linea Mainnet, umacniając swoją pozycję jako centrum omnichain dla traderów DeFi.

WOOFi wdraża się na Linea Mainnet, umacniając swoją pozycję jako centrum omnichain dla traderów DeFi.

Top-10 giełda zdecentralizowanych finansów (DEX) - WOOFi - uruchamia się na szybko rozwijającym się zkEVM, wspieranym przez potężnego gracza w dziedzinie DeFi - Consensys. Otwarci dla przedsięwzięć na Linea Chyba nie można było przegapić, że w ciągu ostatnich 6 miesięcy sieci warstwy 2 zyskują na popularności. Wierzymy, że to nie tylko chwilowa moda, ale początek długoterminowego trendu, który sprawi, że te blockchainy staną się bardziej zatłoczone niż nawet najbardziej ruchliwe centra handlo
Aug 4, 2023
WOO network otwiera innovation hub w Polsce

WOO network otwiera innovation hub w Polsce

Innovation Hub powstał dzięki WOO Network w Polsce, mając na celu rozwijanie najlepszych projektów związanych z kryptowalutami w regionie. Ośrodek innowacyjny WOO Network web3 będzie identyfikować i wspierać obiecujących specjalistów z branży blockchain, start-upy oraz społeczności. "Jako część naszego zaangażowania w budowanie zdecentralizowanych finansów, ośrodek innowacyjny będzie wspierać utalentowane techniczne osoby, które rozwiązują problemy i pozytywnie wpływają na przestrzeń kryptowalu
Aug 2, 2023
Zrozumieć WOO network: Raport za drugi kwartał 2023 roku

Zrozumieć WOO network: Raport za drugi kwartał 2023 roku

Tematy, statystyki i analiza z drugiego kwartału 2023 roku Drugi kwartał 2023 roku był pełen wzlotów i upadków, z pojawiającymi się zarówno pozytywnymi, jak i negatywnymi wiadomościami. Po negatywnej stronie, banki centralne kontynuowały zaostrzanie warunków finansowych, a upadek Credit Suisse oznaczył początek trzeciego kwartału. Rynek NFT doświadczył znaczących spadków wartości w wielu kolekcjach, zaczynając od Bored Ape Yacht Club i przechodząc na ekosystem Azuki po wprowadzeniu wysoko rozc
Jul 11, 2023

We use cookies to improve your experience. To find out more, please read our Privacy Policy. By clicking "Accept", you consent to our cookie and Privacy Policy. Or you may click “Decline”to refuse to consent.

Stay Connected

WOO connects traders, exchanges, institutions, and DeFi platforms with democratized access to the best-in-class liquidity and trading execution at low cost.

Terms of Service Privacy Policy Information Security Statement