Get started
App download QR code
Scan to Download
WOO X Mobile

Що таке індикатори tWAP і vWAP, та чим вони відрізняються один від одного?

Що таке індикатори tWAP і vWAP, та чим вони відрізняються один від одного?

Матеріял від CryptoJelleNL

tWAP та vWAP означають середньозважену ціну за часом (t – time) і обсягом (v – volume) відповідно. Назви двох індикаторів схожі між собою та натякають на їхню приналежність до тієї ж категорії, що й (експоненційні) ковзні середні. Сьогодні розберемося із суттю цих термінів, а також дізнаємося, чи справді вони настільки схожі між собою.

Що таке індикатор vWAP?

Середньозважена за обсягом ціна — потужний інструмент в аналізі криптотрейдера. Цей показник нагадує ковзні середні, при цьому сам він відображає загальний напрямок ринку шляхом визначення середньої ціни активу. І якщо ковзні середні розраховують середнє значення кожної свічки на графіку окремо, то індикатор vWAP також враховує їхній обсяг. Відповідно, більша увага приділяється тим цінам, на яких спостерігався більший торговельний обсяг.

Індикатор vWAP розраховується наступним чином:

  • Для кожної свічки береться максимальне та мінімальне значення ціни, а також рівень закриття. Все це ділиться на три, внаслідок чого утворюється так звана справжня ціна.
  • Справжня ціна множиться на відповідний об'єм для кожної свічки.
  • Отримані результати підсумовуються, після чого сума ділиться на загальний торговельний обсяг.

Найчастіше трейдери вважають об'єм чи не найважливішим параметром в аналізі. З огляду на це недивно, що vWAP користується серйозним попитом серед усіх торговельних інструментів. Загалом шанувальники криптовалют використовують цей індикатор як інструмент слідування за трендом, а подекуди й для визначення умов перекупленості та перепроданості.

Взагалі vWAP застосовується на внутрішньоденних графіках, при цьому сам індикатор виявляється схильним до запізнення в міру додавання до нього все більшого обсягу даних. Це особливо помітно під кінець торговельного дня при вивченні 1-хвилинного графіка, де vWAP дуже чітко нагадує те, що відбувається зі звичайною та повільною ковзною середньою. Сам індикатор може використовуватись у будь-яких часових проміжках, до того ж на місячному графіку сума вихідних даних буде скинута у будь-який перший торговельний день тижня.

Як і у випадку з іншими індикаторами, трейдерам не слід сліпо проводити трейди з урахуванням лише vWAP. Найкраще використовувати індикатори у поєднанні з іншими формами аналізу. Наприклад, деякі трейдери можуть вважати певний актив недооціненим при перебуванні його вартості нижче за рівень vWAP, при цьому сильний низхідний тренд може утримувати актуальний курс нижче за цей показник протягом тривалого періоду часу.

Так, багато трейдерів вважають vWAP потужним інструментом, однак він не повинен сприйматися в ізоляції. Зокрема, ми вже усвідомили, що актив може вважатися недооціненим, якщо його ціна знаходиться нижче за лінію vWAP. Однак тут важливо розуміти, що в умовах потужного висхідного тренду ціна може досить довго не опускатися до рівня показника.

Що таке індикатор tWAP?

tWAP або середньозважена за часом ціна є ціновим індикатором. За аналогією з vWAP він призначений для відображення загального напряму ринку шляхом розрахунку середньої ціни активу. При цьому індикатор tWAP враховує середню ціну кожної свічки та використовує отримані значення визначення іншого середнього значення — і виходить tWAP. Загалом він мало чим відрізняється від традиційної ковзної середньої.

Коли трейдери згадують tWAP, вони найчастіше мають на увазі tWAP-ордери. Йдеться про передовий різновид ордера, який використовується для проведення великих трейдів без істотного впливу на ринок. Якщо узагальнити, то tWAP-ордер є алгоритмічним інструментом проведення трейдів, який дає можливість трейдерам закривати позиції із середньою ціною виконання, близькою до середньозваженої за часом, у заздалегідь встановлений період часу.

Наприклад, трейдер Тарас може налаштувати tWAP-ордер для покупки 0.25 BTC щогодини протягом 40 годин. Відповідно, цей трейд замінить звичайну купівлю 10 біткойнів за допомогою маркет-ордера за один підхід.

Цей спосіб масштабування великих трейдів часто використовується великими гравцями на кшталт Tesla або MicroStrategy, при цьому сам він став значно популярнішим за останні роки серед широкої аудиторії. Наприклад, Binance дозволяє проводити tWAP-ордери як мінімум із 10 тисячами доларів.

Висновки

Загалом назви tWAP та vWAP схожі між собою, однак ці індикатори так чи інакше є окремими інструментами трейдерів.

Середньозважена за обсягом ціна (vWAP) — потужний індикатор, який допомагає відображати загальний напрям ринку з урахуванням обсягу транзакцій для визначення середнього значення.

При цьому у разі згадки tWAP більшість трейдерів уявляє середньозважені за часом цінові ордери. Це інструмент, який дозволяє великим гравцям проводити масштабні трейди без надмірного впливу на ринкову ціну.

Примітка автора: дана стаття ґрунтується на його обмежених знаннях та досвіді. Матеріял був написаний виключно для інформаційних цілей. Його не варто розглядати як інвестиційну пораду у будь-якій формі.

Примітка редактора: CryptoJelleNL ділиться інформацією про криптовалютну сферу. Він бере активну участь у фінансових ринках протягом понад п'ять років, переважно орієнтуючись на довгострокові інвестиції на фондовому ринку та в криптовалюти. Поки ці інвестиції працюють, автор створює контент для кількох платформ. Тепер він також буде ділитися власними думками і з WOO Network.

Twitter автора: twitter.com/cryptojellenl

Приведений контент не є рекомендацією щодо інвестицій або трейдингу, а також не є пропозицією, закликом або порадою для взаємодії з певним продуктом або сервісом. Цей контент призначений виключно для інформаційних цілей. Будь-яка людина, яка приймає певні інвестиційні рішення або змінює їх з урахуванням даного матеріалу, несе повну відповідальність за можливі результати чи фінансові втрати.

Зміст цього документа було перекладено різними мовами та опубліковано на різних платформах. У разі будь-яких розбіжностей чи невідповідностей між різними варіантами

Read Next
Zrozumieć WOO network: Raport za drugi kwartał 2023 roku

Zrozumieć WOO network: Raport za drugi kwartał 2023 roku

Tematy, statystyki i analiza z drugiego kwartału 2023 roku Drugi kwartał 2023 roku był pełen wzlotów i upadków, z pojawiającymi się zarówno pozytywnymi, jak i negatywnymi wiadomościami. Po negatywnej stronie, banki centralne kontynuowały zaostrzanie warunków finansowych, a upadek Credit Suisse oznaczył początek trzeciego kwartału. Rynek NFT doświadczył znaczących spadków wartości w wielu kolekcjach, zaczynając od Bored Ape Yacht Club i przechodząc na ekosystem Azuki po wprowadzeniu wysoko rozc
Jul 11, 2023
Trading Competition: Tealstreet x PermabearXBT

Trading Competition: Tealstreet x PermabearXBT

Najlepsi traderzy WOO X na platformie Tealsteet, opierając się na wolumenie, podzielą się pulą nagród w wysokości 15 000 WOO. Zawody trwają od 10 lipca do 23 lipca. Konkurs odbywa się z okazji integracji WOO X z Tealsteet. Jest to terminal transakcyjnym dla instrumentów pochodnych kryptowalut. Jednocześnie, traderzy biorący udział w konkursie dzięki skorzystaniu z reflinka od światowego eksperta PermabearXBT, również podzielą taką samą pule nagród. Czas trwania kampanii: od godziny 10:00, 10 l
Jul 10, 2023
Przedstawiamy Zero Fee Zone

Przedstawiamy Zero Fee Zone

3 lipca WOO X wprowadza Zero Fee Zone, która obejmie ponad 60 głównych tokenów, w tym BTC, ETH i AVAX. Użytkownicy mogą kupować i sprzedawać te aktywa bez żadnych opłat transakcyjnych, zarówno na rynku natychmiastowym, jak i na marży (do 5-krotnej dźwigni finansowej). Użytkownicy mogą mieć nieograniczony do niej dostęp, stake’ując co najmniej 1800 WOO. W przeciwieństwie do innych platform, które pobierają comiesięczne opłaty abonamentowe lub ograniczają wolumen transakcji, Zero Fee Zone jest pr
Jul 4, 2023

We use cookies to improve your experience. To find out more, please read our Privacy Policy. By clicking "Accept", you consent to our cookie and Privacy Policy. Or you may click “Decline”to refuse to consent.

Stay Connected

WOO connects traders, exchanges, institutions, and DeFi platforms with democratized access to the best-in-class liquidity and trading execution at low cost.

Terms of Service Privacy Policy Information Security Statement