Як вибрати криптовалютну біржу: детальні рекомендації від WOO Network

Як вибрати криптовалютну біржу: детальні рекомендації від WOO Network

2022 — рік складний. Все ж ринок криптоактивів пережив кілька обвалів на тлі негативних новин про війну та крах гігантів Terra LUNA, Three Arrows Capital, Celsius — а тепер і FTX. У результаті сьогодні індустрія перебуває серед так званої криптозими, тобто затяжного етапу обвалу ринку. Втім рано чи пізно почнеться буллран, а отже користувачі знову підуть на біржі заради потенційного заробітку та спекуляцій. Детальніше сьогоднішню ситуацію в світі монет та подальший вибір ідеальної торгової платформи представниця WOO Network Юлія Булах обговорила у подкасті Ком'юніті Хаб від Forklog.

Цей матеріал – адаптована версія розмови в подкасті, призначена для читання. Тут зібрані головні пункти розмови та доповнені думки його учасників, а всі найдрібніші деталі у невідредагованій формі доступні у формі запису за посиланням на Community.HUB.

Що буде з криптовалютами далі

Юлія зазначає, що хоча на момент запису подкасту за вікном була осінь, індустрія цифрових активів вже давно застрягла у холодній криптозимі. Цей період характеризується проблемами для багатьох лендінг-платформ, майнерів та блокчейн-компаній загалом, проте одночасно з цим у ніші крипти вирує робота. Особливо активні наразі представники криптовалютних бірж, які готуються до закінчення холодного періоду на ринку.

Зараз вони навчаються на своїх помилках і намагаються їх виправити, аби після покращення умов прийняти якнайбільше користувачів. Один із способів подібного — публікація доказів власних резервів, які б підтвердили наявність коштів користувачів і їхню готовність до зняття відповідно.

У WOO Network це вважають неповноцінним рішенням. Ідеальним варіантом тут було б підключення власних гаманців трейдерів до ордербуку, щоб доказ наявності ресурсів торгової платформи був більш наочним. Такий результат потребує часу, проте перші кроки щодо впровадження децентралізованої інфраструктури від команди WOO будуть помітні вже у грудні.

Подібні нововведення необхідні, адже через крах FTX довіра до централізованих платформ з боку трейдерів та інвесторів знизилася. Отже саме співробітники бірж мають його повернути.

Що потрібно трейдерам від криптовалютних бірж

Для розуміння актуальних потреб трейдерів представники WOO Network звернулися до колег із компанії Kronos Research. Метою звернення стало проведення дослідження, яке дозволило б визначити тренди та побажання шанувальників криптовалют.

Опитування було проведено серед досвідчених криптотрейдерів, які займаються торгівлею від одного до десяти років з торговим оборотом не меншим за 100 тисяч доларів. У результаті дослідження дозволило зробити такі висновки:

  • Більшість учасників має облікові записи на трьох-п'яти біржах, а також тримає депозити на трьох біржах. Відповідно, сучасні платформи ще можуть повністю закрити всі потреби трейдерів;
  • 16 відсотків респондентів були змушені змінити біржу через санкції;
  • професійні трейдери під час вибору платформи для активності насамперед оцінюють рівень комісій та ліквідність, до того ж їм важлива наявність як спотових ринків, так і ф'ючерсів;
  • Більшість опитаних у 80 відсотків враховує рівень комісій при розробці власної торгової стратегії;
  • трейдери-професіонали зазвичай не зацікавлені у різних соціальних ініціятивах на кшталт стейкінгу, дропів та лончпадів для запуску нових проєктів;
  • учасники ринку враховують попередні досягнення розробників проєктів та їхню активність, проте у випадку з FTX це не допомогло.

Також дослідження дозволяє стверджувати, що на вибір бірж найчастіше не впливають національність чи ментальність трейдера, оскільки більшість торгових платформ переважно повторюють можливості одна одної. Відповідно, різниця між біржами зазвичай невелика.

Під час бесіди було порушено тему впроваджених нульових комісій для певних торгових пар на деяких великих біржах. Все ж ключова особливість криптобіржі WOO X — торгівля без комісій на споті та ф'ючерсах, тому таке нововведення могло б переманити користувачів на інші платформи.

Як виявилося, трейдери-професіонали не готові міняти платформи через такі акції. По-перше, великі учасники ринку найчастіше є маркет-мейкерами, тобто заробляють у тому числі на проведенні нейтральних угод. По-друге, трейдери-кити найчастіше користуються лояльністю з боку керівництва бірж і без того отримують привабливі комісії. Нарешті, по-третє, такі акції є тимчасовими, чого не скажеш про WOO X.

До речі, найчастіше досвідчені трейдери вибирають саме централізовані платформи, оскільки DeFi-біржі поки не в змозі прийняти на себе великий оборот і порадувати корисними функціями на кшталт команди підтримки, великої кількості торгових пар тощо. До того ж такі біржі спрощують процедуру обліку операцій задля їх подальшого оподаткування, у зв'язку з чим процедура підтвердження особистості та верифікації шанувальників торгівлі не бентежить.

У той же час привернути їхню увагу маловідомими новими монетами на сторонніх біржах найчастіше не виходить. Все ж подібні продукти не гарантують заробітку, а значить включити їх у власну стратегію практично неможливо.

Як правильно вибрати криптобіржу для себе

При виборі криптовалютної біржі Юлія рекомендує трейдерам та інвесторам чітко визначити, на що вони чекають від своєї активності в перспективі. Все ж біржами можна користуватися як по сто разів на день, так і раз на півроку — і з урахуванням цього вони закриватимуть ті чи інші потреби.

Також важливо розуміти особливості роботи різних типів торгових платформ. Наприклад, централізовані біржі тримають криптоактиви користувачів на декількох адресах, що при неправильному підході може створити ризики для безпеки. З огляду на це Юлія зазначає, що біржа — це перш за все інструмент для торгівлі, а тому не потрібно розглядати його як гаманець для зберігання всіх своїх коштів.

Водночас є децентралізовані біржі, які дають змогу підключити власний некастодіальний гаманець — тобто уникнути депозиту на біржу — та взаємодіяти безпосередньо зі смарт-контрактом. Втім такі платформи зазвичай не мають різних фішок, які потрібні трейдерам. Тож у результаті кожен вибирає платформу з урахуванням своїх власних потреб.

Яких помилок припустилися представники FTX і Alameda

Під час бесіди також виплила тема краху криптовалютної біржі FTX, яка у листопаді 2022 року подала заявку про банкрутство. Юлія вважає, що причина раптової смерті цієї платформи очевидна — її творці перестали бути нейтральними по ринку. Інакше кажучи, вони схилялися до лонгів, тобто ставки на подальше зростання криптовалют.

А оскільки криптоактиви перейшли до падіння, позиції FTX зазнали збитків. До речі, саме так склалася доля фонду Three Arrows Capital, який цього літа також зіткнувся з кількома ліквідаціями позицій через надмірну віру у зростання.

Якби FTX була нейтральною, то вона продовжила б заробляти гроші на маркет-мейкінгу, тобто відкритті хеджуючих позицій на різних майданчиках.

Як вплинув обвал криптовалют на WOO Network

Юлія зазначила, що на криптовалютній біржі була помічена хвиля зняття монет на сторонні гаманці. Втім, через добу більшість криптоактивів повернулася назад, що напевно свідчило про зменшення паніки.

Взагалі періодичні зняття криптовалют із біржі та подальші депозити — найкращий спосіб перевірити наявність у неї резервів. Однак надалі впевненості в ситуації додадуть різні системи підтвердження активів на адресах у власності платформи.

Також Юлія вважає, що за нинішніх умов дуже важливо спілкуватися з представниками тієї чи іншої торгової платформи. Так вдасться не тільки зрозуміти подальший вектор розвитку майданчика, а й відчути підхід керівництва та співробітників тієї чи іншої компанії.

До речі, поспілкуватись із представниками WOO Network завжди можна у Телеграм-чатах. Вони, зокрема, доступні українською та англійською мовами.

Криптовалютна біржа майбутнього – яка вона?

Останньою темою обговорення стало бачення криптовалютної біржі майбутнього. Юлія описала її як комбінацію використання децентралізованих гаманців при централізованому рівні ліквідності зі зручним та простим інтерфейсом. Останній має бути звичним, тобто з ордербуком, різними індикаторами та іншими корисними інструментами. Причому навіть якщо це стосується децентралізованих обмінників.

Власне, команда WOO Network над цим і працює. У результаті централізована WOO X та децентралізована WOOFi не тільки будуть об'єднані ліквідністю, а й перетворяться на єдину безпечну екосистему, яка зможе закрити всі потреби трейдерів та стати для них універсальною платформою.


Будьте в курсі всього, що відбувається з WOO Network!

Приведений контент не є рекомендацією щодо інвестицій або трейдингу, а також не є пропозицією, закликом або порадою для взаємодії з певним продуктом або сервісом. Цей контент призначений виключно для інформаційних цілей. Будь-яка людина, яка приймає певні інвестиційні рішення або змінює їх з урахуванням даного матеріалу, несе повну відповідальність за можливі результати чи фінансові втрати.

Read Next
WOOFi wdraża się na Linea Mainnet, umacniając swoją pozycję jako centrum omnichain dla traderów DeFi.

WOOFi wdraża się na Linea Mainnet, umacniając swoją pozycję jako centrum omnichain dla traderów DeFi.

Top-10 giełda zdecentralizowanych finansów (DEX) - WOOFi - uruchamia się na szybko rozwijającym się zkEVM, wspieranym przez potężnego gracza w dziedzinie DeFi - Consensys. Otwarci dla przedsięwzięć na Linea Chyba nie można było przegapić, że w ciągu ostatnich 6 miesięcy sieci warstwy 2 zyskują na popularności. Wierzymy, że to nie tylko chwilowa moda, ale początek długoterminowego trendu, który sprawi, że te blockchainy staną się bardziej zatłoczone niż nawet najbardziej ruchliwe centra handlo
Aug 4, 2023
WOO network otwiera innovation hub w Polsce

WOO network otwiera innovation hub w Polsce

Innovation Hub powstał dzięki WOO Network w Polsce, mając na celu rozwijanie najlepszych projektów związanych z kryptowalutami w regionie. Ośrodek innowacyjny WOO Network web3 będzie identyfikować i wspierać obiecujących specjalistów z branży blockchain, start-upy oraz społeczności. "Jako część naszego zaangażowania w budowanie zdecentralizowanych finansów, ośrodek innowacyjny będzie wspierać utalentowane techniczne osoby, które rozwiązują problemy i pozytywnie wpływają na przestrzeń kryptowalu
Aug 2, 2023
Zrozumieć WOO network: Raport za drugi kwartał 2023 roku

Zrozumieć WOO network: Raport za drugi kwartał 2023 roku

Tematy, statystyki i analiza z drugiego kwartału 2023 roku Drugi kwartał 2023 roku był pełen wzlotów i upadków, z pojawiającymi się zarówno pozytywnymi, jak i negatywnymi wiadomościami. Po negatywnej stronie, banki centralne kontynuowały zaostrzanie warunków finansowych, a upadek Credit Suisse oznaczył początek trzeciego kwartału. Rynek NFT doświadczył znaczących spadków wartości w wielu kolekcjach, zaczynając od Bored Ape Yacht Club i przechodząc na ekosystem Azuki po wprowadzeniu wysoko rozc
Jul 11, 2023

We use cookies to improve your experience. To find out more, please read our Privacy Policy. By clicking "Accept", you consent to our cookie and Privacy Policy. Or you may click “Decline”to refuse to consent.

Stay Connected

WOO connects traders, exchanges, institutions, and DeFi platforms with democratized access to the best-in-class liquidity and trading execution at low cost.

Terms of Service Privacy Policy Information Security Statement