Як мінімізувати синдром втрачених можливостей або FOMO та трейдити розумніше

Як мінімізувати синдром втрачених можливостей або FOMO та трейдити розумніше

Матеріял від CryptoJelleNL

Початківці та досвідчені любителі торгувати регулярно стикаються з так званим синдромом втрачених можливостей або FOMO. Більше того, навіть професійні інвестори та трейдери періодично відчувають вплив власних емоцій та борються з ними. Сьогодні ми обговоримо тему FOMO та також дізнаємося декілька способів мінімізації впливу даного синдрому на прийняття рішень.

І хоча FOMO виникає не лише під час трейдингу, саме фінансові ринки найчастіше провокують відчуття втрачених можливостей. Ну а якщо згадати, що криптовалютні біржі працюють цілодобово та без вихідних, все стає ще гірше. Хоче людина цього чи ні — вона так чи інакше пропускатиме декілька годин цінових рухів ночами.

Тому зіткнутися з синдромом втрачених можливостей рано чи пізно все ж доведеться. Та чому б і ні, якщо переживання й страх — цілком природна реакція у відповідь на ринок, який грає проти вас? Рівнів FOMO може бути декілька. Деякі трейдери замислюються про втрачені можливості за банальної відсутності відкритих позицій, тоді як інші відчувають вплив цього синдрому вже після різкого зростання Біткойна на 50 відсотків.

Найчастіше емоції через страх втратити можливості стають ще більш відчутними через соціяльні мережі. Саме там інші гравці регулярно діляться своїми показниками PnL, а також розповідають про торгові сетапи та обговорюють те, що відбувається у світі криптовалют. З огляду на це може виникнути відчуття, що на ринку заробляють буквально всі, окрім вас.

У підсумку практично всі трейдери-початківці роблять одну і ту ж помилку: під впливом FOMO вони купують помітно перекуплений токен, який незабаром переживає обвал і робить з невчасного покупця повноцінного холдера. Як би там не було, на гачок відчуття втраченої можливості подекуди потрапляють і досвідчені трейдери. Якщо чесно, то й менеджери легендарних хедж-фондів відчують незручність після різкого зростання вартості акції, якої не було в їхньому інвестиційному портфелі.

Тож загалом усі стикаються з одним і тим самим набором емоцій, але чи будуть коштувати останні грошей — визначить те, як трейдер справляється з ситуацією. Загалом одного відчуття втраченого прибутку не буде достатньо для фінансової катастрофи. Проблеми виникатимуть лише після того, як власник капіталу дозволить FOMO затьмарити його логіку та здоровий глузд.

Однак зробити це за традицією набагато складніше, ніж сказати.

Як мінімізувати вплив FOMO?

Про синдром втрачених можливостей ми вже поговорили, тому саме час навчитися з ним боротися. Насамперед відповімо на головне питання: позбутися цього відчуття неможливо. Воно буде регулярно з'являтися на різних етапах розвитку ринку, тому важливо вміти використовувати FOMO, а не опинятися у його владі.

Спочатку важливо чітко усвідомити, що нова можливість знайдеться завжди. Так, це очевидна думка, проте під впливом синдрому втрачених можливостей багато трейдерів про неї забувають. Тому тут можна записати цю фразу на стікер і наклеїти його на монітор. Це нагадування скоріш за все заощадить ваші гроші.

Інша важлива ідея — і її також можна зафіксувати на папірці — полягає в тому, що ви далеко не один, хто таке відчуває. Багато трейдерів згадують про втрачені можливості при погляді на той самий графік, причому деякі з них дійсно відкривають позицію. Якщо не забувати про це, тоді нелогічних покупок явно поменшає.

Ведення журналу трейдів — ще один хороший варіант для зменшення ролі FOMO. Насамперед журнал вимагає пояснення для кожної угоди, що саме по собі може допомогти визначити не найгеніальніший трейд. Надалі ця практика також допоможе наочно побачити наслідки угод під впливом синдрому втрачених можливостей. Вони певно будуть не кращими, що і стане гарним нагадуванням на майбутнє.

Трейдинговий журнал також додасть вам впевненості, необхідної для чіткого дотримання своєї торгової системи, яку дійсно потрібно поважати. Все ж трейдинг з точними правилами та параметрами зменшить ймовірність відкриття емоційних угод. До того ж журнал допоможе не лише дотримуватися заздалегідь визначених правил, але й переконатися у перевагах власної торгової системи у деяких ситуаціях.

У будь-якому випадку найкращий спосіб боротися з відчуттям втрачених можливостей — стати досвідченішим. Так, чим більше помилок ви зробите, тим легше зможете надалі справлятися із власними емоціями. Такі недогляди можна вважати чимось на кшталт платної форми навчання у школі трейдерів.

Якщо перераховані способи не спрацювали, тоді час відійти від екрана. Чим довше дивитися на графіки — тим сильнішим буде відчуття втрачених можливостей. Тому потрібно вимкнути комп'ютер, видалити програми для торгівлі та графіків зі смартфона, після чого вийти на прогулянку. Тут все логічно: без доступу до облікового запису трейдингових FOMO-помилок більше не виникне.

До речі, якщо вже й відкриваєте угоду під впливом відчуття втрачених можливостей, не забудьте поставити стоп-лос. Ловити ліквідацію в такому стані вам точно не варто.

Висновки

Під кінець важливо запам'ятати, що відчувати втрачені можливості та пов'язані з ними емоції абсолютно нормально. Подібне відбувається навіть із найбільш досвідченими трейдерами, тож проблеми тут немає. Ну а ви згодом також навчитеся не лише розпізнавати подібний стан, а й краще з ним справлятися.

Чим більше помилок припускається трейдер, тим сильніше він тренує свій мозок. Зрештою у вас достатньо рубцевої тканини, яка нагадуватиме про минулі FOMO-помилки та не дозволить їх повторити. Подібне також може стати проблемою, проте розмова про це піде вже в іншому матеріялі.

Примітка автора: дана стаття ґрунтується на його обмежених знаннях та досвіді. Матеріял був написаний виключно для інформаційних цілей. Його не варто розглядати як інвестиційну пораду у будь-якій формі.

Примітка редактора: CryptoJelleNL ділиться інформацією про криптовалютну сферу. Він бере активну участь у фінансових ринках протягом понад п'ять років, переважно орієнтуючись на довгострокові інвестиції на фондовому ринку та в криптовалюти. Поки ці інвестиції працюють, автор створює контент для кількох платформ. Тепер він також буде ділитися власними думками і з WOO Network.

Twitter автора: twitter.com/cryptojellenl

Приведений контент не є рекомендацією щодо інвестицій або трейдингу, а також не є пропозицією, закликом або порадою для взаємодії з певним продуктом або сервісом. Цей контент призначений виключно для інформаційних цілей. Будь-яка людина, яка приймає певні інвестиційні рішення або змінює їх з урахуванням даного матеріалу, несе повну відповідальність за можливі результати чи фінансові втрати.

Зміст цього документа було перекладено різними мовами та опубліковано на різних платформах. У разі будь-яких розбіжностей чи невідповідностей між різними варіантами цього тексту внаслідок неправильного перекладу, остаточним варіантом вважається англійська версія на нашому офіційному сайті.

Read Next
WOOFi wdraża się na Linea Mainnet, umacniając swoją pozycję jako centrum omnichain dla traderów DeFi.

WOOFi wdraża się na Linea Mainnet, umacniając swoją pozycję jako centrum omnichain dla traderów DeFi.

Top-10 giełda zdecentralizowanych finansów (DEX) - WOOFi - uruchamia się na szybko rozwijającym się zkEVM, wspieranym przez potężnego gracza w dziedzinie DeFi - Consensys. Otwarci dla przedsięwzięć na Linea Chyba nie można było przegapić, że w ciągu ostatnich 6 miesięcy sieci warstwy 2 zyskują na popularności. Wierzymy, że to nie tylko chwilowa moda, ale początek długoterminowego trendu, który sprawi, że te blockchainy staną się bardziej zatłoczone niż nawet najbardziej ruchliwe centra handlo
Aug 4, 2023
WOO network otwiera innovation hub w Polsce

WOO network otwiera innovation hub w Polsce

Innovation Hub powstał dzięki WOO Network w Polsce, mając na celu rozwijanie najlepszych projektów związanych z kryptowalutami w regionie. Ośrodek innowacyjny WOO Network web3 będzie identyfikować i wspierać obiecujących specjalistów z branży blockchain, start-upy oraz społeczności. "Jako część naszego zaangażowania w budowanie zdecentralizowanych finansów, ośrodek innowacyjny będzie wspierać utalentowane techniczne osoby, które rozwiązują problemy i pozytywnie wpływają na przestrzeń kryptowalu
Aug 2, 2023
Zrozumieć WOO network: Raport za drugi kwartał 2023 roku

Zrozumieć WOO network: Raport za drugi kwartał 2023 roku

Tematy, statystyki i analiza z drugiego kwartału 2023 roku Drugi kwartał 2023 roku był pełen wzlotów i upadków, z pojawiającymi się zarówno pozytywnymi, jak i negatywnymi wiadomościami. Po negatywnej stronie, banki centralne kontynuowały zaostrzanie warunków finansowych, a upadek Credit Suisse oznaczył początek trzeciego kwartału. Rynek NFT doświadczył znaczących spadków wartości w wielu kolekcjach, zaczynając od Bored Ape Yacht Club i przechodząc na ekosystem Azuki po wprowadzeniu wysoko rozc
Jul 11, 2023

We use cookies to improve your experience. To find out more, please read our Privacy Policy. By clicking "Accept", you consent to our cookie and Privacy Policy. Or you may click “Decline”to refuse to consent.

Stay Connected

WOO connects traders, exchanges, institutions, and DeFi platforms with democratized access to the best-in-class liquidity and trading execution at low cost.

Terms of Service Privacy Policy Information Security Statement