80 trilyon dolarlık gizli FX borcu için endişelenmeli miyiz?

80 trilyon dolarlık gizli FX borcu için endişelenmeli miyiz?

Crypto Twitter, Reuters'ın Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) kayıtlarına atıfta bulunarak, emeklilik fonlarının ve diğer "banka dışı" finans şirketlerinin FX işlemlerinde 80 trilyon dolardan fazla gizli, bilanço dışı dolar borcuna sahip olduğuna dair raporu üzerine çalkalandı.

Bu rapora göre politika yapıcıları bir belirsizlik içinde bırakma riski taşıyan FX borcu, "kör nokta" olarak tanımlandı. FX piyasaları, örneğin bir Hollandalı emeklilik fonunun veya Japon sigortacının dolar olarak borç alıp daha sonra geri ödemeden önce euro veya yen olarak borç verdiği durumlarda oluşur.

Reuters, FX piyasalarının sorunlarla dolu bir geçmişe sahip olduğunu belirtti. Örneğin, piyasalar hem 2008 küresel mali krizi sırasında hem de Mart 2020'de COVID-19 salgını nedeniyle fon sıkışıklığı yaşadı. Her iki durumda da ABD Federal Rezervi (Fed) gibi merkez bankalarının dolar takas hatlarıyla müdahale etmesini gerektirdi.

Bu haberin kripto endüstrisi üzerindeki etkilerini tam olarak anlamak için WOO Network Ecosystem ekibinden Jason Brannigan ile konuştuk. Yeni başlayanlar için Brannigan, Crypto Twitter'da her zaman bu tür manşetlerin, geleneksel finans dünyasının önümüzde çökmekte olabileceğini gösteren inanılmaz derecede büyük rakamlarla ortaya çıktığını belirtti. Bununla birlikte, haberler endişe verici olsa da asıl olayın genellikle bu başlıklardan daha fazlası olduğunu belirtti.

Rakamları kontrol etmek: Endişelenmeli miyiz?

Brannigan, "Borçlanma araçları TradFi'de yaygın olarak ve genellikle kağıt üzerinde göründüğünden çok daha muhafazakar bir şekilde kullanılır. FX işlemleri, emeklilik fonları ve diğer yatırımcılar için denizaşırı bir yatırım yaparken kur riskinden korunmak için düzenli bir araçtır" dedi.

Örneğin bir Birleşik Krallık emeklilik fonu ABD hisse senetlerine yatırım yaptığında, doğal olarak USD'nin GBP'ye karşı dalgalanma riskini üstlenir. Eğer yatırımınız %10 artar ama para biriminiz USD karşısında %10 yükselirse, kağıt üzerinde kar etmemiş olursunuz.

Yatırım yaptığınız varlığın gerçek getirisine erişmek için sizi döviz dalgalanmalarına karşı koruyan bir FX işlemi yapabilirsiniz. Yüzde 100 hedge yaparsanız ve hedge'i karşılamak için 1 milyon dolar ödemeniz gerekiyorsa, yatırımınız yalnızca kur hareketlerinden dolayı kağıt üzerinde 1 milyon dolar artacaktır, bu nedenle etkilenmezsiniz.

Şimdi bunu trilyonlarca yatırımın yapıldığı küresel, kurumsal bir düzeyde ölçeklendirin ve gerçekte sadece uygun risk yönetimi olan bu kadar önemli döviz borcu seviyelerine nasıl ulaşabileceğinizi görmek kolaydır.

Detaylara dikkat edin

Brannigan, bazı kurumların emlak veya özel sermaye gibi likit olmayan yatırımları hedge edeceğini ve para birimi üzerinde daha yönlü bahisler alacağını açıkladı.

Bu, likit olmayan varlıklar için kağıt üzerinde getirilerin yüksek olabileceği anlamına gelir, ancak döviz hedge'i için tekrar tekrar ödeme yapıyorsanız, çağrı yapıldığında hedge'i geri ödemek için likit varlıklarınız tükenmeye başlayabilir.

Burası felaket potansiyelinin olabileceği yerdir, ancak rakamlara bakarak beklediğiniz ölçekte değil.

Uygun risk yönetimi bunu önlemelidir, ancak son aylardaki sert kur dalgalanmaları ile bazılarının nasıl kolayca hazırlıksız yakalanabileceğini görmeye başlıyorsunuz.

"Doların baskın olmasıyla birlikte, bazı emeklilik fonları hedge'leri için çok fazla ödeme yapacak ve bu da dolar yatırımları likit olmadığında bir sorun haline gelebilir. Yani kağıt üzerinde kardalar, ancak gerçekte, hedge'i karşılamak için likide edebilecekleri varlıkları yok."

Peki bu Crypto Twitter için ne anlama geliyor ve tüm bunlardan ne çıkarmalıyız?

Brannigan, özellikle küresel borç söz konusu olduğunda basında sık sık korkutucu rakamlar yer alsa da çoğu zaman görünenden daha fazlasının olduğunu söylemişti.

WOO Network Ecosystem ekibinden Josh,

"Bu manşetler, geleneksel finans dünyasının çökeceği ve kripto paranın onun yerine geçeceği anlamına mı geliyor? Muhtemelen bu örnekte değil. Geleneksel finans dünyasında pek çok risk var ve kriptonun önümüzdeki on yıllarda dünyayı bozacak birçok yolu var. Ancak şimdilik, daha parlak bir gelecek için yenilik yapmaya ve inşa etmeye devam etmeliyiz, böylece geleneksel finans piyasaları hakkında gerçekten endişelenmemiz gerektiğinde kripto herkes için hazır olacaktır."


Yukarıdaki içerik, yatırım ve ticaret stratejileri için bir tavsiye değildir. Ayrıca herhangi bir ürün veya hizmetin teklifi, talebi veya tavsiyesi olarak nitelendirilemez. İçerik sadece bilgi paylaşımı amaçlıdır. İçeriği bir yatırım tavsiyesi olarak alan herkes, sonucunda doğacak sorunları kendisi üstlenir.

Bu belgenin içeriği farklı dillere çevrilmiş ve farklı platformlarda paylaşılmıştır. Farklı gönderiler arasında yanlış çevirilerden kaynaklanan herhangi bir farklılık veya tutarsızlık olması durumunda, resmi web sitemizdeki İngilizce versiyonu geçerli olacaktır.

Read Next
Kantitatif sıkılaştırma nedir ve kripto piyasalarını nasıl etkiler?

Kantitatif sıkılaştırma nedir ve kripto piyasalarını nasıl etkiler?

Para politikası son zamanlarda dikkatleri üzerine çekti ve birçok kripto yatırımcısı Jerome Powell ve Janet Yellen'ın söyleyeceklerine dikkat etmeye başladı. Yüksek enflasyon günümüzde pek çok ekonominin karşı karşıya olduğu bir sorun ve bu nedenle merkez bankaları enflasyonu istedikleri seviyelere çekmek için kantitatif sıkılaştırmaya başvuruyor. Bugünkü makalemizde kantitatif sıkılaştırma kavramını, nasıl işlediğini ve kripto piyasalarını nasıl etkilediğini derinlemesine inceleyeceğiz. Kantit
Jun 16, 2023
Whitepaper (Teknik Doküman) nedir ve nasıl okunur?

Whitepaper (Teknik Doküman) nedir ve nasıl okunur?

Çoğu kripto yatırımcısı bilinçli kararlar vermek için teknik analiz kullanır, ancak daha küçük bir grup grafikleri neredeyse tamamen göz ardı eder ve bunun yerine temel özelliklere odaklanır. Bir proje hakkında bilinmesi gereken her şeyi öğrenir ve ona yatırım yapıp yapmayacaklarına karar verirler. Bugünkü yazımızda, bu süreçteki kilit araçlardan birini tartışıyoruz: whitepaper. Bunların ne olduğunu, nasıl okunup analiz edileceğini ve bir whitepaper'da nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrenme
Jun 14, 2023
Kripto alım-satımda “confluence” nedir ve neden önemlidir?

Kripto alım-satımda “confluence” nedir ve neden önemlidir?

Alım-satımla ilgili sayısız konuyu, göstergeyi ve analiz tekniğini ele alabiliriz, ancak asıl sihir bu farklı konular sinerjik bir alım-satım sisteminde birleştirildiğinde ortaya çıkar. Bugünkü makalemizde “confluence” kavramını, ne anlama geldiğini ve alım-satım işlemlerinizi nasıl bir üst seviyeye taşıyabileceğini ele alacağız. Farklı alım-satım araçları farklı yönlü ipuçları sağlar. Varsayımsal bulmacanın bu parçalarını bir araya getirmek, piyasanın nereye gittiğine dair daha net bir resim o
Jun 6, 2023

We use cookies to improve your experience. To find out more, please read our Privacy Policy. By clicking "Accept", you consent to our cookie and Privacy Policy. Or you may click “Decline”to refuse to consent.

Stay Connected

WOO connects traders, exchanges, institutions, and DeFi platforms with democratized access to the best-in-class liquidity and trading execution at low cost.

Terms of Service Privacy Policy Information Security Statement